Çankırı İç Anadolu Bölgesinin kuzey ucunda ve Batı Karadeniz geçiş kuşağında yer alan şirin bir ildir.
İlimizin turizm potansiyelini tarihi eserlerden başlayarak özetlemeye çalışacak olursak;
Deprem kuşağında bulunması sebebiyle M.Ö. 5000’lere uzanan uzun tarihi boyunca ayakta kalabilen tarihi eserler genellikle Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine aittir. Roma Dönemini nekropol alanları, kaya mezarları ve yer altı şehirleri simgelemekte, Selçuklu Dönemine ait TAŞ MESCİT olarak isimlendirilen Cemaleddin Ferruh Daruşşifa ve Darul Hadisi merkez ilçede yer almakta ve bu eserde bulunan birbirine sarılı iki yılan motifli rölyef TIP sembolü, kadehe sarılı yılan motifli heykel ise ECZACILIK sembolü olarak kullanılmaktadır.
Bayramören ilçemizde bulunan ahşap köprü, merkez ilçedeki Sultan Süleyman Camii (Büyük Cami) ile il geneline yayılmış sivil mimari örnekleri ve bu eserlerdeki ahşap süsleme teknikleri Osmanlı Dönemini temsil etmektedir.
İlin tarihi ve kültürel değerlerini bünyesinde barındıran müzemiz’de 7-8 milyon yıllık fosillerden, yakın geçmişte kullanılmış eşyalara kadar geniş bir yelpazede eserler sergilenmektedir.
Merkeze bağlı İnandık köyünde 1966-67 yıllarında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından bulunarak halen Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen eserler ve bunların arasında yer alan İnandık Vazosu İlin Hititler döneminin önemli yerleşimleri arasında olduğunu göstermektedir.
İç Anadolu ile Batı Karadeniz geçiş kuşağında yer alan Köroğlu ile Ilgaz gibi Anadolu’nun iki önemli dağ silsilesine sahip olan ve aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattında bulunan İlimiz piknik ve mesire yerleri, yaylaları, dağ, orman ve endemik bitki türleriyle her türlü kış sporlarından yamaç paraşütüne, yürüyüşten fotosafariye, dağcılıktan avcılığa kadar pek çok aktiviteye imkanlar sunmaktadır.
Kurşunlu İlçesi Çavundur Beldesinde bulunan kaplıcamız banyo, inhalasyon ve içmece olarak kullanılabilmekte, her türlü romatizmal rahatsızlıklar, ameliyat ve travma sekelleri, karaciğer ve safra yetmezlikleri, diabetes melitus ve gut, mide ve barsak iltihapları, böbrek taşı oluşumunu engelleme ile üst ve alt solunum yolları alerji ve iltihaplarında yararlı olmaktadır.
Ülkemizin en zengin kaya tuzu rezervine sahip İlimizde yurdumuzun en büyük “Tuz Mağarası” bulunmaktadır. Halen tuz üretimi yapılan madende, boşalan galerilerin turizme kazandırılması amacıyla Valiliğimizce “Tuz Mağarasının Turizme Kazandırılması Projesi” başlatılmıştır. Yaklaşık maliyeti 4.000.000 TL’yi bulacak proje hayata geçirildiğinde Çankırı, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka görmek isteyecekleri bir şehir haline gelecektir.
İlin sosyo-kültürel değerlerine gelince:
Çankırı insanı örf, adet ve geleneklerini yaşatma konusunda geçmişten günümüze oldukça duyarlı olmuştur.
Bugün de geçmişten gelen değerlerini yaşatmaya gayret etmekte düğün ve sünnet törenleri, bayramlaşma ve Yaran toplantıları geleneksel olarak yapılmaktadır.
Kış döneminde erkekler arasında gerçekleştirilen ve belirli disiplin ve hiyerarşisi bulunan Yâran kelime olarak dost, arkadaş, sırdaş, yoldaş anlamına gelmektedir. Yâran; köken itibariyle Orta Asya’ya kadar uzanmakta, Osmanlı Döneminin esnaf ve gençlik (Ahilik ve fütüvvetçilik) Teşkilatlarıyla ilgili boyutları bulunmaktadır.
Bir okul işlevi gören Yâran Meclisleri başlangıcından sonuna kadar kurallar içerisinde cereyan eden; itaat, saygı ve sevgi, disiplin ve hoşgörü, misafirperverlik ve ikram; oyun ve eğlence ile iç disipline yönelik yargılama boyutları bulunan ananevi, dini ve milli motifleri yaşatan önemli bir değerdir. Bu yüzdendir ki İl “Yaranlar Diyarı Çankırı” diye anılmaktadır.
Dağı-ormanı kısaca muhteşem doğası, kış ve diğer doğa sporlarının parlayan yıldızı olmaya aday Yıldıztepe Turizm Merkeziyle Ilgaz, kirazı ve piknik yerleriyle Eldivan, yaylasıyla Yapraklı, çeltik ve kavunuyla Kızılırmak, hayvancılığı ile Orta ve Çerkeş, Çavundur Kaplıcası ile Kurşunlu, baklagiller ve elması ile Şabanözü, yamaç paraşütü ve köprüsü ile Bayramören, asker balıkları ile Atkaracalar, eşsiz manzaralı Alpsarı Göleti ile Korgun hatırlatılabilir.
İlçelerimizde bu özelliklerin ön plana çıkartılması amacıyla festival ve şenlikler düzenlemektedir.
Anadolu’nun dört büyük velisinden biri olan Hacı Murad-ı Veli’nin türbesi Eldivan Seydiköyü’nde bulunmakta ve her yıl düzenlenen festivalle anılmaktadır. Bunun dışında Merkez İlçede Karatekin Bey, Ilgaz’da Şeyh Yunus, Atkaracalar’da Şeyh Hamza Sultan, Çerkeş’te ise Piri Sani Hz’lerinin türbeleri ziyaret edilebilir.
İlimizin yemekleri ve el sanatlarından da kısaca bahsedecek olursak;
Yaren göveci, kapalı pidesi, tarhana, dövme keşkek, iri hamur, kuru yufka, baklava, yumurta tatlısı, ve bamya ile eyşi olarak isimlendirilen kızılcık şerbeti yöreye has yiyecek ve içeceklerimizdendir.
Motifli yün çoraplarımız, ülke çapında ödüllü beyaz işlerimiz, sim iple dokunan bindallı ve kaftanlarımız, Yapraklı’da dokunan kilimlerimiz de el sanatlarımız arasında sayılabilir.
İl Merkezi’nde 3, Ilgaz’da 3, Kurşunlu Çavundur’da ise 1 olmak üzere 7 adet nitelikli konaklama tesisimiz bulunmakta, bunun yanı sıra daha küçük ölçekte otellerimiz ile kamu kuruluşlarına ait misafirhane niteliğindeki konaklama üniteleri merkez ve ilçelerde hizmet vermektedir.