31.05.2017 tarihinde tescil edilen, 06.06.2017 tarihi itibariyle de Valilik logosu olarak kullanılması onaylanan yeni logoda, Çankırı’nın önemli simgelerinden olan Çankırı Kalesi, Taş Mescit, Tuz Mağarası, Ilgaz Dağı ve Yıldıztepe’nin yanı sıra ilimizdeki tarımsal faaliyeti simgeleyen buğday başağı ile özgürlük ve bağımsızlığımızı temsil eden ay yıldız yer almaktadır.
ÇANKIRI VALİLİĞİNCE KULLANILAN LOGODA
YER ALAN ŞEKİLLERİN AÇIKLAMALARI
Çankırı Kalesi: Logonun üst kısmındaki sur şekli, Çankırı Kalesi’ni simgelemektedir. Kale, şehrin kuzeyindeki küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Surları moloz taş ve tuğla karışımı ile inşa edilmiştir. Geçmişte yerleşim yeri olarak da kullanılan kaleden günümüze birkaç sur kalıntısı ulaşmıştır.
Geçmiş yıllarda çevre düzenlemesi yapılarak ağaçlandırılan kale, halkın rağbet ettiği önemli bir mesire yeridir.
Çankırı’nın yanı sıra Kastamonu ve Sinop illerinin de fatihi, Selçuklu Komutanı Karatekin Bey’e ait türbenin de burada bulunması kalenin önemini bir kat daha artırmaktadır. Yalın bir yapıya sahip olan ve Danişmentliler Dönemi’ne ait olduğu düşünülen türbede, Karatekin Bey ile eşi Meryem Hatun ve iki çocuğu yatmaktadır.
Çankırı'nın tamamına hâkim bir tepe üzerinde bulunan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Çankırı Belediyesince çevre düzenleme çalışmaları yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulmuştur.
Taş Mescit: Kale simgesinin altındaki kubbeli yapı Taş Mescit’ i simgelemektedir. Mescit, Çankırı'da Selçuklu Dönemi'nden kalma en önemli yapıdır. Moloz taştan yapılması sebebiyle tamamen yıkılmış olan şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi (Valisi) Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır. Cemalettin Ferruh, şifahaneye ilave olarak 1242 yılında bir Dâr-ûl Hâdis inşa ettirmiştir. Anadolu’daki ilk Dâr-ûl Hâdis olan eser, halk tarafından Taş Mescit olarak isimlendirilmektedir. Mimari özelliğinin yanı sıra yapıya önem kazandıran diğer husus iki plastik sanat eseridir. Biri yapı üzerinde, diğeri heykel görünümünde olan iki figürlü taş eserden birbirine dolanmış iki yılanın tasvir edildiği ve günümüzde “Tıp Sembolü” olarak kullanılan birinci parça yapı üzerinde bulunmaktadır. Çankırı Müzesinde sergilenen ikinci parçada ise günümüzde “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılan kupaya dolanmış yılan figürü bulunmaktadır.
Ilgaz Dağı: Logonun sol alt kısmındaki büyük üçgen şekli Ilgaz Dağı’nı simgelemektedir. Ilgaz Dağı, Doruk mevki; Aydos Dağı, Işıktepe gibi mevkiler doğal güzelliği ve kış sporlarına uygunluğu nedeniyle yılın on iki ayında hizmette olan yerlerdir.
Yıldıztepe: Logonun sol kısmında yer alan küçük üçgen şekli Yıldıztepe’yi simgelemektedir. Yıldıztepe; kış sporlarının yanı sıra dağ yürüyüşü, kros, dağ bisikleti, kampçılık, izcilik, karavan turizmi, dağcılık gibi etkinliklere uygun olup yılın on iki ayında turizm hareketini bünyesinde barındırmaktadır.
Tuz Mağarası: Taş Mescit simgesinin hemen önünde yer alan ovalimsi şekil Tuz Mağarası’nı simgelemektedir. Hititler Dönemi’nden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları, ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir. Tuz elde etmek amacıyla açılan oyuklardan oluşan ve içerisinde kamyonların dolaştığı mağara görenleri adeta büyülemektedir. Yer yer tuzdan sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağarada üretilen kaya tuzu, ilimizde bulunan tuz fabrikalarında işlenmekte ve ülke genelinde sofra ve sanayi tuzu olarak pazarlanmaktadır.
Buğday Başağı: Logonun sol kısmında Yıldıztepe simgesinin üstünde yer alan başak, ilimiz ekonomisi için büyük önem arz eden tarımsal faaliyeti simgelemektedir.
Ay Yıldız: Taş Mescit simgesinin üzerinde yer alan ay yıldız, devletimizin bütünlüğü ve gücü ile hürriyet ve istiklâlimizi temsil etmektedir.